KTÜ Stratejik Planı ve Kampüs Bilgi Sistemi Projesi

Sağladığı ekonomik etkilerden dolayı, turizm sektörüne yönelik yatırımlar her yıl katlanarak artmaktadır. Türkiye, kitle turizmi ve alternatif turizm kaynaklarının birçoğunu sınırları içerisinde barındıran bir ülkedir. Bu kaynakların turistler tarafından bilinmesi için, kaynaklarla ilgili tanıtım araçlarının erişilebilirliğinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Turizm, yarattığı katma değer, istihdam ve döviz geliri bakımından Türkiye ekonomisinde son 20 yılda önemli atılım gösteren sektörlerden biri olmuştur. Turist sayısı ve döviz gelirlerindeki önemli artışla Türkiye, dünyada en çok turist kabul eden ülke sıralamasında 12., gelirlerde ise 8. sırada yer almaktadır.

Ülkemizde son yıllarda yatak kapasitesindeki hızlı artışa ve kaydedilen önemli gelişmelere rağmen tanıtım ve pazarlama konusunda yapısal bir reform gereği hissedilmektedir. Bu bağlamda turizm faaliyetlerinin re-organizasyonu son derece önemlidir. Özellikle yeni turizm alanlarının sektöre kazandırılması ve yaz ayları ile sınırlı olan turizm potansiyelini bütün yıl içine yayabilmek için Doğu Karadeniz Bölgesi önemli bir potansiyele sahiptir. Turizm faaliyetlerinin önemli işlem adımlarından biri olan altlık kültür/turizm haritalarının ivedilikle hazırlanması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda, kültür/turizm varlıkları, turistik tesisler, doğa turizmi verileri (yürüyüş güzergâhları, durak noktaları vb.), doğal sit alanları, milli parklar, göl/göletler, özel çevre koruma alanları, idari sınırlar (il, ilçe, belde, köy, mahalle), yol, topografya, akarsu, orman, arazi örtüsü, iklim, yerleşim vb. temel altlık haritaların öncelikle oluşturulması hedeflenmektedir. Sonuç haritaların üretilmesinde kullanılacak bu veriler uygun ölçekte ve uygun veri formatında ilgili kurum ve kuruluşlardan mevcut veri toplama yöntemlerine göre toplanacak bir veritabanında organize edilecektir. Mevcut kültür/turizm varlıkları ya da turizm sektörüne katkı sağlayacak diğer yardımcı unsurlara (alışveriş merkezleri, ulaşım hatları vb.) ait konumsal ve sözel bilgiler de yine mevcut veri toplama yöntemlerine göre teknolojik araçlarda kullanılarak temin edilecektir. Dinamik bir veritabanı içinde organize edilecek bütün veriler ihtiyaçlar doğrultusunda kartografik harita üretimi, dijital harita üretimi ve web üzerinden sunumlar için kullanılacaktır.
Oluşturulacak dinamik veritabanları üzerinden kültür/turizm varlıklarına ait bütün bilgiler yeni bir konumsal veri sunumu teknolojisi olan Konumsal Bulut Bilişim (KBB) teknolojileri ile yayınlanabilecek, ayrıca turizm faaliyetleri için gerekli konumsal bilgilerde farklı meslek disiplinlerinin kullanımına sunulabilecektir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile yapılan veri görüntüleme-değiştirme-yayımlama ve coğrafi analiz gibi işlemler KBB ile daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. KBB, geleneksel CBS uygulamalarını geliştirerek kullanıcılara kapsamlı bir hizmet sunmak için dikkat çekici bir yaklaşımdır. KBB; ağ, sunucu, depolama, uygulama ve servisler gibi düzenlenebilen bilgisayar kaynaklarına ait paylaşım havuzuna talebe uygun ağ erişimi sağlayan modeldir. Bu proje kapsamında Türkiye için henüz yeni bir araç olan KBB teknolojilerinin konumsal veriyi sunma ve editleme aşamasındaki başarısı da irdelenmiş olacaktır.